streda 12. novembra 2014

Termoscud Tucano Urbano, alebo byť mestský tukan je fajn ! :)

Termoscud (leg cover) Tucano Urbano
Alebo byť mestský tukan je fajn ! :)

Termoscud som videl prvý krát pred 16 rokmi v Londýne, potom dlho dlho nič a znova pred 8 rokmi v Paríži. U nás sa proste nenosí, v zahraničných motoristicky vyspelejších krajinách je to ale bežná vec. A keď som si kúpil skúter, vedel som že raz ho budem mať aj ja :).

Ako už napovedá doslovný preklad (kryt nôh), termoscud je akási plachta chrániaca dolnú časť tela pred nepriazňou počasia (dážď, chlad). Ale nielen to. Po zaparkovaní sa dá použiť ako ochranná plachta na sedadlo, takže aj keď bude pršať na skúter celý deň, sedadlo ostane suché.

Pre mňa má ešte jednu výhodu. Keďže dobre chráni pred chladom a dažďom, na jazdu už netreba mať kvalitné cordurové motogate, ktoré sú na jazdu výborné, ale dobre vieme ktoré časti tela sa nám pri posedení v reštaurácii zaparia...takže pod termoscud stačia textilné gate podšité kevlarom.

Vrchná a bočná časť termoscudu je nepremokavá a „neprefúkavá“, v spodnej časti je na miestach styku termoscudu s nohami jazdca teplá kožušina, ktorá už na prvý dotyk hreje.

Ako sa s termoscudom jazdí? Parádne :). Pred jazdou sa zakryješ plachtou a ideš. Nie je ani problém ísť aj 160 km/h po dialnici :).
Zaujímavosťou je tzv. antiflapping systém – teda aby termoscud vo vetre neplandal ako vyťahaná bunda. Systém pozostáva z dvoch nafukovacích balónov, ktoré tvoria výstuhu – bočnice termoscudu a plachta je potom stále napnutá a neplandá.

Ešte na jednu vec si musíš pri jazde zvyknúť, 9z10 ľudí sa za tebou otáča a smejú sa na tebe celé posádky auta..občas je to úsmevné sledovať reakcie na termoscud. Ak ti toto nebude vadiť, odmenou ti bude predĺžená motosezóna a to stojí za to ! Apoň mne určite :).


No ale poďme už aj na nejaké fotky, nech je vidno čo je to vlastne zač.

Takto vypadá odparkovaný skúter s termoscudom




Prekryje aj zadné sedadlo




Tá naťahovacia časť sa dá skovať do tohto vrecka




a zložené to vypadá asi takto, zakryté len jazdcove sedadlo.




Aby sme pohodlne zasunuli kľúčik do spímacej skrinky, Taliani nám urobili...




poklop :)



Ďalej tu máme jedno praktické vrecko, je prekvapivo objemné, nie je tam problém dostať zošit A4, dokladovku a mobil, prípadne notebook,




vrecko zazipsujeme a pokocháme sa kožušinkou....




Ten čierny pásik s oranžovou nášivkou je bezpečnostný prvok. V "kľudovom" stave je takto pricviknutý k termoscudu a nezavadzia.




Pred jazdou ho jednoducho odopneš, trochu nadvihneš prdel zo sedadla a pásy prisadneš. Termoscud bude na tebe držať ako prilepený aj pri 160 km/h. Nevadí keď na červenej v meste zastavíš a dáš nohy na zem, pásik sa ti z pod prdele nevyšmikne :)




Za jazdy môžeš mať termoscud takto zložený, chráni iba nohy. Takto to používam najčastejšie, pretože trup chráni motobunda.




Prípadne si môžeš chrániť pred chladom a dažďom aj hruď.




Do väčších rýchlostí je vhodné použiť ďalší bezpečnostný pás, tentokrát okolo krku, aby časť chrániaca trup nelietala vo vetre ako sa jej chce.




Nemusíš sa báť, že v prípade pádu sa obesíš o skúter, Taliani mysleli aj na to a na pás dali bezpečnostnú poistku :). No, je to obyčajný suchý zips, ktorý v prípade pádu jednoducho rupne a povolí :).




A výborná zimná vychytávka. Prieduchy na odvod teplého vzduchu od chladiča. Primárne určené na leto, aby sa v horúčave lepšie chladilo, no v kombinácii s termoscudom použiteľné aj v zime. Predstav si že si to prdkáš po meste, vonku je sotva 5°C a tebe fúka na nohy príjemne teplý vzduch, balada....použiteľné naozaj iba v meste, lebo od cca 80 km/h sa vzduch prúdiaci cez chladič už nestačí otepliť a potom na nohy fúka chladný vzduch, čo nie je príjemné ani zdravé. Jedným pohybom prieduchy zavrieš aj je po probléme, keď prídeš znova do mesta, na červenej prieduch znova otvoríš...



Ešte jeden drobný detail - termoscud sa dá aj jednoducho zložiť/zhrnúť ako karimatka a zviazať zabudovanými pásikmi, takže nehrozí že, sa budeš pod ním potiť keď sa náhle oteplí.


Ako by povedal plešatý Horst Fuchst z telešopingu, Termoscud mozem naozaj odporučiť :). A rovnako odporúčam dokúpiť Tucano "chňapky" na ruky. Chránia ruky pred dažďom a vetrom až tak dobre, že som v zime prestal nosiť zimné rukavice a vystačím si s letnými.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára